Musko nije isto sto i zensko

Allah_the_Almighty_by_GayabU pravu je Amina kad neku noc za vecerom gotovo uvrijedjeno konstatova da je zena ovdje i uopste potisnuta u drugi plan, pomaknuta ustranu i stjerana na marginu zivotnih zbivanja. U pravu je i njena mala Esmica (dakle dijete) koja djetinjski radoznalo i nezadovoljno pita svoju mamu:”Zasto, mama, muskarci imaju sve bolje od zena, svugdje mogu komotno, a mi uvijek negdje po strani”?! U pravu je Amina kad je skoro postavila pitanje zasto nema zena u Saboru IZB-a Njemacke. Pogodjen tom bolnom cinjenicom, odgovorio sam cinicno:”Ko kaze da nema “zena” u Saboru”?!
Uvijek se osjecam uzasno ruzno kad cujem prigovor sestara muslimanki da nisu mogle prici blizu kabura Poslanika, s.a.v.s, i da im se stalno postavljaju neke barijere, te da se prema njima postupa grubo i osorno. Poslanik je i njima poslanik i na njega imaju pravo kao i muskarci. Zar nije moguce da imaju ekstra termin, ali bez ograda i barijera, da mirno, komotno i dostojanstveno prodju pokraj kabura, selame svoga miljenika, prenesu mu selame od najblizih, donesu na njega salavate i na kraju budu zadovoljne i sretne.
Da li bi Poslanik bio zadovoljan sa danasnjim tretmanom njegove sljedbenice, koja dodje iz dalekog kraja sa silnom zeljom za blizinom i dugo vremena klesanom mastom o tome kako ce stati pred mezar Poslanika i sta ce mu reci?!
Iz vjerodostojnih predaja znamo da je zena imala znatnu i aktivnu ulogu u cjelokupnome drustvenom zivotu. Sasvim se jasno i s ponosom obratila Poslaniku i trazila poseban dan za druzenje s njim, jer ga muskarci imaju svaki dan, sto joj je udovoljeno. Zamislimo prizor kako Poslanik sjedi i razgovara sa zenama, odgovara na njihova pitanja, cak najintimnije sadrzine, smiju se i sale i najednom ugledaju Omera kroz prozor a zatim povicu:”Tisina eto Omera”!

Zar zena nije bila sebeb da se u dzamiji Poslaniku uspostavi minber, jer ga nisu dovoljno mogle vidjeti?! Zar nije zenina ideja i zelja da Poslaniku skroji i sasije dzubbe (ogrtac), jer je zeljela da se njen vodja razlikuje od drugih i da izgleda lijepo?! Zar nije zena (Khatidza) odigrala kljucnu ulogu nakon dobijanja prvih ajeta Objave, kad je svojom razboritoscu i blagim a tako uvjerljivim i snaznim rijecima ulila (samo)pouzdanje svome muzu Poslaniku?! Zar ta zena nije tako dostojanstveno, hrabro, odlucno i bez stida ponudila brak muskarcu petnaest godina mladjem od sebe?! Ta zena je bila dama toga i svih vremena. Poslanik je to u njoj prepoznao.
Zar zena (Ummu Selema) nije spasila Ummet u odlucujecem trenutku nakon potpisanog historijskoga sporazuma na al-Hudejbijji, kad je za dlaku medju ashabima izbjegnuta katastrofa?!

Zar se zena nije tako hrabro i javno (!) u mesdzidu suprostavila khalifi Omeru u pogledu definisanja visine i vrijednosti mehra prilikom udaje, da bi nakon toga veliki Omer bez imalo kompleksa i muske sujete rekao:”Zena je u pravu, Omer je pogrijesio”?! Zar Hava nije uvijek uz Adema kad Kur'an o njima govori?!
Ono sto me cini sretnim je prizor koji sam jucer vidio poslije dzume namaza u Poslanikovoj dzamiji, kad su i sa jedne i sa druge strane mesdzida pocele izlaziti tako gorde, ponosite, dostojanstvene i lijepo odjevene muslimanke, na kojima se vidjelo da ih ima iz svih krajeva svijeta. Cinilo me sretnim sto svojim bijelim i odnjegovanim rukama pridrzavaju mobilne telefone i na razlicitim jezicima dozivaju svoje muzeve i zakazuju gdje da se nadju. Milo mi nesto kad se sjetim da polahko u nasem dzematu u Stuttgartu sve veci broj zena dolazi na dzumu namaz, da nose mobilne telefone i voze prestizna auta. Milo mi nesto kad procitah da je supruga sultana Abdul Hamida govorila sest jezika i da supruga danasnjeg sultana cvrsto stoji iza njega sa velikim politickim iskustvom, znanjem i mudroscu.

Nedavno sam procitao izuzetno dobru misao koja kaze:”Ako hoces unistiti jedan narod pocni prvo od zene, jer ona odgaja pola drustva. Uskrati joj pravo na obrazovanje i kulturu, potisni je na marginu zivota, oslobodi je principa njene urodjene prirode, navedi je na nemoral, a onda joj nametni da se bori za svoja prava i emancipaciju. Tada ces dobiti stalnog pobunjenika, nepismen i neodgojen narod s kojim mozes raditi sta hoces”! A Kur'an kaze:” Lejsez-zekeru kel untha”, (Musko nije sto i zensko)!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*