POGLED I OPSERVACIJE SA NAJVECE SAHAT KULE NA SVIJETU

Lift kojim smo se popeli na cetiri stotine metara visine krece se brzinom od sest metara u sekundi ! Nevjerovatno. Inace, ovdje se insanu zavrti u glavi, ne samo od ove visine, nego i od samih brojki vezanih za izgradnju i odrzavanje ovog najveceg svjestkog tornja. Mi smo ispod sata prjecnika 43 metra, cija je mala kazaljka duga 17, a velika 23 metra, a jos gore ostaje 207 metara visine. Na vrhu tornja se nalazi veliki polumjesec i u njemu musalla (mesdzid) u kojem moze klanjati 25 osoba. Znaci na visini od 607 metara! Projekat jos nije zavrsen, a jedinice mjere ili cifre se izrazavaju u tonama, hiljadama, milionima, a na pitanje koliko ce sve kostati, inzinjer iz Aleksandrije odgovara da to niko ne zna, a do sada je kostalo u bilionima! Dok ne pogleda sa velike terase insan se osjeca sasvim lijepo i ugodno kao da je na povecem balkonu neke zgrade, gdje razhladjuje blagi povjetarac pomijesan sa toplim zracima sunca, ali od pogleda preko sigurnosne ograde zastaje dah, hvata panika i strah. Kad se malo sabere vidjevsi Ka'bu i Harem iz te perspektive osjeca ushicenost, ponos i stice impresivan dojam. Impozantno i velicanstveno.
Takva visina , a Ka'ba tako velika, lijepa, dostojanstveno i neprikosnoveno dominira srcima vjernika, uzdize ih, jer se oni njoj spustaju i plove stazom pokornosti i blizine. Sedzda je u namazu na najnizoj tacki, a vrhunac je blizine. I dok se insan ne spusti, nece dozivjeti uspon, bez obzira na kakvoj bio prostornoj visini.

S te zastrasujuce visine jasno se vidi 13 kolimetara udaljeni Dzebelun-nur (brdo svjetlosti), do cijeg vrha gdje se nalazi pecina Hira, vode cikcak stepenice koje su za par rijala sadake sagradjivali siromasi Pakistana, Bangladesa i iz drugih krajeva svijeta. Tu su dosli po svoju nafaku, a hodocasnicima olaksavali penjanje na ovo casno brdo koje za jaka i na vrucinu otporna insana moze trajati dobrih sat i pol vremena. Poslanik tada nije imao ni lifta ni uspinjace, gore ni deva nije a ni danas ne moze. Gore se trazila istina. I nasla. Tu se Zemlja dodirnu sa nebesima, kao dvije stijene u snu bosanskog Ajvaz dede i potece voda, bistra, cista, pitka i plodna za sav dunjaluk.

Razmisljam da li bi Poslanik koristio ove blagodati da ih je imao?! Obzirom da je uvijek izmedju dvije stvari birao onu laksu, mislim da bi. On je volio hurme mlijeko, a znao bi i gladovati, ali je volio i jagnjecu plecku, postio, ali je volio miris, zene, a ipak najbolje se osjecao u namazu.

To su njihova dostignuca!

Sa “Brda svjetlosti” zavihori ikre’ kao osnova imana i razumijevanja zivota uopste. To ispravno shvaceno IKRE’ ukrasilo je dunjaluk i oslobodilo insana i olaksalo mu zivot. Ibnu Sina je covjecanstvu na dar dao Kanon bez koga medicina ni danas ne moze. Ibnul Hajthem je neprikosnoveni autoritet u oblasti optike, Dzabir b. Hajjan je izumio na vatru i zapaljivost otporni papir. To IKRE’ je iznjedrilo al-Khawarizmija sto izumi i otkri nulu bez koje se racunanje danas ne moze zamisliti. To IKRE’ uredi i osmisli Spaniju i od nje napravi dzennet na ovome svijetu. I nabrajaj. Ali “To su generacije koje su prosle, postigle su sto su postigle, a vama pripada to sto,postignete”! (al-Baqara).

Sta smo svijetu ponudili u zadnjih sto godina?

Razmisljam dok gledam u Brdo svjetlosti sta su muslimani ili Arapi u zadnjih sto godina ponudili covjecanstvu?!

Ovaj veliki sat, pored Ka'be, tog prostornog orjentira je orjentir muslimanima u vremenu, nije vise ni Big Ben ni Grinich, kazu je tako precizan da moze kasniti sekundu u nekoliko desetina hiljada godina (!), a mi jos uvijek nismo saglasni u pogledu pocetka ramazana i bajrama. Da li ce ta preciznost poboljsati nas odnos po pitanju koristenja vremena i postivanja termina, ostaje nam sabur i nada.
Potsjetimo se da je khalifa Dza’ fer al- Mansur kralju od Sicilije poslao u to vrijeme vrlo vrijedan sat, a ovaj nije znao sta je to pa je sakupio sve postojece umove da odgonetnu o cemu se radi, te su zakljucili da se radi o djavolu i tek kad su dosli khalifini strucnjaci i objasnili da je to sat za mjerenje vremena, shvatio je kako je vrijedan poklon dobio.

Pitam se dakle, sta smo ponudili svijetu u zadnjih stotinu godina?! Ne mislim na prirodne resurse, naftu, zlato, gas, fosfat, pamuk, hurme i drugo, to su svakako Allahove blagodati, ali sta je ponudio muslimanski razum u smislu naucno tehnoloskih istrazivackih ostvarenja i dostignuca, odazivajuci se IKRE’ imperativu?! Tuzan sam i zabrinut sto jos uvijek raspravljamo o pitanjima kao:
1. Slusanje muzike, halal ili haram!
2. Pustanje brade fard ili sunnet?
3. Cupanje obrva haram ili mekruh?
4. Kratka ili duga odjeca fard ili sunnet?
5. Kad, kako i po kojim dijelovima tijela izmlatiti zenu?!
6. Dizanje ruku i sirenje nogu u namazu i sl.
I da ne nabrajam.

Ne raspravljamo vise o znacaju citanja i istrazivanja, o znacaju borbe protiv korupcije i nepotizma, zloupotrebe polozaja, o vaznosti dosljednog obavljanja poslova za koje smo odgovorni, o skrusenosti u i izvan namaza, o ikhlasu i iskrenom odnosu prema Allahu i svemu ostalome itd. Raspravljati do besvjesti o ovim i slicnim pitanjima dok se muslimanska krv proljeva na svakom koraku je samo po sebi u najmanju ruku cinizam svoje vrste i znak u kakvom se stanju trenutno nalazimo. Rasirenost korupcije, omladina bez ispravnog zivotnoga cilja, pohlepa za povlastenim statusom, za vlascu, uticajem, a na drugoj strana tako nevazna i izlizana pitanja, je isto sto brati lisce, a zanemarivati plodove. Ili osobi na samrti, umjesto spasavanja ukazivati na prljavstinu na odjeci i govoriti da je treba ocistiti.

Razmisljam dakle dalje sta smo to svijetu, pored perfektnih mustri razdora, nesloge, svadje i medjusobnog ubijanja, ponudili u posljednjih stotinu godina i sjetih se da smo ponudili jos nekoliko stvari:

1. Ponudili smo im shishu (nargilu), tako da nema zemlje na Zapadu, a da u njoj nema na desetine prodavnica i kafica gdje mogu probati ovu inovaciju sa Istoka!
2. Ponudili smo i orjentalni ples, tako da je masovna pojava na Zapadu otvaranje skola i kurseva orjentalnog plesa. Zene sa Zapada su u tome vidjele unosnu zaradu i preuzele inicijativu, pa sad u toj “umjetnosti” prednjace Ruskinje, Ukrajinke i druge.
3. Ponudili smo i kuskus i döner kebap.
4. I najezde muslimanskih izbjeglica koje se tope i dave u dubokim vodama zajedno sa ladjama spasa trazeci u nemuslimanskim zemljama Zapada utociste od rezimskog zuluma svojih maticnih “islamskih” zemalja. Eto, to smo ponudili.

U ovome pogledu Tarik as-Suwejdan ima izvanrednu misao u kojoj kaze:”Ja ne snosim odgovornost za zaostalost i nazadak arapa. U ovoj zaostalosti i nazatku sam ja rodjen i on je star stotinu godina. Sto se mene tice, ja pokusavam ispraviti svoje licno i stanje moje porodice, uze i sire zajednice koliko mogu i krenuti ka boljoj buducnosti”.
Ni danasnja omladina nije odgovorna za stanje Ummeta koje je naslijedila, ali jeste odgovorna za stanje Ummeta za sljedecih dvadeset godina, jer tom stanju trebaju dati svoj doprinos.
Neko je, nakon izlaganja o projektu, upitao ko je sve ovo konstruisao i projektovao, a vodic odgovara:” To radi jedan citav tim strucnjaka iz Njemacke, Svicarske, Italije, Francuske i drugih zemalja, a glavni je Dr. Bodo Rash iz Njemacke! Subhan Allah! Kako Allah stavi insane u sluzbu islama, jer znaju raditi svoj posao. Sljedece pitanje se odnosi na izvodjaca radova, na sto je usljedio odgovor da radove izvodi jedna saudijska (muslimanska) firma u cijem sklopu ucestvuje i odredjen broj Bosnjaka!

Nakon razgledanja i slusanja impozantnih podataka u vezi gradnje ovog grandioznog projekta, spustamo se liftom u kojem insan ne osjeti tu silnu brzinu i ulazim u jednu od mnogobrojnih radnji u sklopu ove velike i impozantne gradjevine da kupim neke hedije i sta god pogledam “‘Made in China”, ama bas sve! Tespihi, sedzade, mahrame, galabije…..
I dok se pogadjam sa prodavacem prekide nas glas pokrivene zene starosti blizu sestdeset godina koja molecivo upita:”Molim vas, ja sam iz Sirije, mogu li vam cistiti radnju kako bih nahranila djecu i nepoktretnu majku”? Prodavac i sam bezbeli pobjegao od siromastva iz Bangladesha odgovori:” Zao mi je, ali shef ne dozvoljava da mu zene rade u radnji”! Zena ponovo, da bude uvjerljivija zamoli:”Ali ja ne trazim sadaku, vec da svojim trudom nesto zaradim za svoju djecu”! Nije pomoglo.

Zena poge glavu, okrenu se i nestade u velikoj masi.
Kud ce, kako joj je u dusi? Ona ne prosi, valjda je stid, ima ponosa i dostojanstva, ali je nije stid zatraziti posao. Htjedoh joj reci da je proslo vrijeme Omera sto je sebi govorio:”Strah me je kad me Allah na sudnjem danu upita za kozu koja slomi nogu negdje u irackim planinskim vrletima, sto joj nisam osiguran bezbjednu ispashu”.
Ili kad je jedna zena sto u vrijeme khalife al-Mu'tesim bi zarobljena kod Vizantinaca, zavapila:”Wa Mu’ tesimah”! Cuo je to Mu’ tasim i vizantijskom caru ulozio ostru diplomastku notu, naslovovsi je sa:”Vizantijskom psu”, sa sljedecim sadrzajem:”Ako u tom i tom roku, uz sve potrebne sigurnosne mjere, ne otpremis moju sestru nazad, doci cu ti sa vojskom cije ce procelje biti kod tebe, a zacelje kod mene”!
Htjedoh joj reci da ide pred vrata Gospodara koji ne vraca s njih, ali ona to nije mogla cuti.

Svasta bih ja njoj mogao vaziti, ali pogeh glavu i vratih se u sobu na dvadeset drugom spratu jednog od jedanaest luksuznih hotela ovog velikog zdanja. Vratih se sa knedlom u u grlu, pokusavajuci pomiriti, makar za sebe, ove nepregledne visine sa ponizenjima mnoge brace, sestara, neduzne djece i iznemoglih nevoljnika islamskog Ummeta.

1 mišljenje za “POGLED I OPSERVACIJE SA NAJVECE SAHAT KULE NA SVIJETU

  1. Ovaj clanak bi trebao biti obaveza u skoli, , obaveza na fakultetu,obaveza u svakoj muslimanskoj kuci ( stanu), pa da se jednom osvjestimo ili probudimo i da nesto radimo- nesto za Islam, nesto za muslimane, nesto za sebe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*