Biti u Allahovom okrilju i zadovoljstvu

In tukridullaheDanas je vrijeme bezdušnosti, vrijeme zluradosti, vrijeme egoizma, vrijeme zavisti, smutnje, mržnje, vrijeme ličnog interesa, vrijeme nepovjerenja i td. Kako živjeti i šta raditi u teškom vremenu? Ako uvečer putem medija saslušamo šta se dogodilo u toku proteklog dana, jasno ćemo prepoznati ono što je Poslanik, s.a.v.s, označio kao predznake kijametksog dana. Allah neprestano upozorava i šalje opomene nebi li se taj insan konačno opametio i preispitao. Suviše je fesada, zuluma i smrti na zemlji, da bi to sve proteklo bez Allahove srdžbe i kazne. Najezda pacova u Teheranu, najezda skakavaca u Izraelu, oluje u SAD-eu, zemljotresi i druge opomene razumnu insanu jasno govore o Allahovoj moći, jasno govore da sve ima svoj edžel i da će se svako susresti sa onim što je (u)radio. U takvom stanju i okolnostima za vjernika je najbolje da bude sa Allahom i u Njegovome okrilju i zadovoljstvu.

Biti u Allahovom okrilju i zadovoljstvu znači biti siguran, miran i zadovoljan. Imati izvjesnost. Znači ne izlagati se riziku i opasnostima.  Allah je naš i jedini Gospodar svjetova, koji sve zna, sve vidi, sve čuje, sve može i sve čini svojom voljom. Ko ne želi biti sa takvim Gospodarom, sam sebi zulum čini. Sam je izabrao. Kur’an kaže: „Allah je zaštitnik vjernika, izvodi ih iz tmina na svjetlo, a kafirima su zaštitnici taguti, izvode ih sa svjetla u tmine. To su stanovnici vatre, oni će u njoj vječno ostati“.

Allah je sa onima koji su čestiti i sa onima koji su muhsini“! (an-Nahl, 128).

U kudsi hadisu Allah kaže:„Ja sam prema mome robu onakav kako o meni misli i Ja sam s njim gdje god i kad god Me spomene“.

Dakle, Allah je svojim bićem iznad i izvan svega, a svojim svojstvima svugdje. On Musau i Harunu kaže:“Idite Fira’vnu Ja sam s vama, čujem i vidim“!

Čestit insan ima Allaha uvijek na svojoj strani, on je uvijek u Njegovoj zaštiti i okrilju. U kudsi hadisu Allah veli: „من عادى لي وليا فقد آذنته بالحرب“! (Ko uznemiri, zlostavlja ili napada Moga roba, Ja mu objavljujem rat“!  Želimo li Allaha sa sobom ili protiv sebe?!

O vjernici, brinite se o sebi, ne može vam nauditi onaj ko je u zabludi, ako ste vi na pravom putu“! (al-Maide, 105).

Istinski vjernik je uvijek sa Allahom. „Reci, moj namaz, moji obredi, moj život i moja smrt pripadaju Allahu, Gospodaru svjetova“!(al-An’am 162).

Sa Allahom je jutrom i uveče kad govori:“Emsejna we emsal mulku lillah, we asbahna we asbahal mulku lillah“. Sa Allahom je kad legne da spava i kaže:“Bismike Rabbi wada’tu džanbi“, a kad se probudi iz sna kaže:“al-Hamdu lilahil-lezi ahjana ba’de ma ematena“.

Vjernik živi sa Allahom u svakodnevnim namazima i izvan namaza. Njemu islam nije folklor, već svakodnevna praksa. Život. Sa Allahom je kad razmišlja, kad radi, kad se odmara, kad jede. Uvijek.

Svakodnevni poslovi vjernika su prožeti mišlju o Allahu, tim poslovima on želi postići Allahovo zadovoljstvo. Sa Allahom je kroz svakodnevne komunikacije s ljudima, sa okolinom i sa blagodatima. Voli brata u islamu, jer ga on potsjeća i približava Allahu, izbjegava griješnika, jer ga on udaljuje od Allaha. Otuda nastaje ljubav radi Allaha i Njegova zadovoljstva i prijezir radi Allaha i Njegova zadovoljstva. On je sa Allahom kad stiče imetak, kad ga koristi i investira. Ako je Allah zabranio gibet, on se toga čuva, ako je zabranio smutnju, ako je zabranio zavist i mržnju, strogo se bori protiv tih društvenih zala.

Zato ima duševni rahatluk, čistu savjest i živi bezbrižno. Zadovoljan je sa Allahovom odredbom, saburli je u iskušenjima i zahvalan na Allahovim blagodatima. Svjestan je da time postiže Allahovo zadovoljstvo i džennet kao nagradu. Za njega je iskušenje blagodat, jer zna da vjernik nikad nije na gubitku. Zna da mu Allah kroz iskušenje podiže deredžu, oprašta grijeh ili mu povećava i umnožava dobra djela.

Sjetimo se iskušenja: Jusufa, a.s, Koje mu je bilo najteže? Za koje iskušenja je rekao „Da Allah sačuva i sakloni“! (معاذ الله،)!

Nuha,  {فَدَعَا رَبَّهُ أَنِّي مَغْلُوبٌ فَانْتَصِرْ} (القمر:10) (…zatim je molio svoga Gospodara:“Ja sam nemoćan pa mi pomozi“. „Fe endžejnahu“! (Pa smo ga spasili).

Ibrahima, kad biva bačen u vatru, dolazi mu Džibril i pita treba li mu šta, a on odgovara: („Ne Džibrile, od tebe mi ništa ne treba! „Onaj koji me stvorio, On će me uputiti, onaj koji me hrani i poji, a kad se razbolim On me liječi, koji će mi dušu uzeti, a zatim me oživjeti i u koga se nadam da će mi grijehe na sudnjem danu oprostiti“! Zato, kad je bačen u vatru, dolazi Allahova intervencija:„Rekli smo, o vatro, budi hladna i spas Ibrahimu“! {قُلْنَا يَا نَارُ كُونِي بَرْداً وَسَلاماً عَلَى إِبْرَاهِيمَ} (الانبياء:69))

Junusa ({لا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ}(الانبياء: من الآية87).), Iako je bio zarobljen u utrobi ribe, obzirom da je bio sa Allahom, Allahova pomoć je došla.

Musa-a, „Kad su mu rekli:“Gotovi smo“, Musa, a.s, je odgovorio:“Ma kakvi, sa mnom je moj Gospodar, On će mi pokazati put“. {إِنَّا لَمُدْرَكُونَ}(الشعراء: من الآية61).,

{كَلَّا إِنَّ مَعِيَ رَبِّي سَيَهْدِينِ} (الشعراء:62).

Sjetimo se Muhammeda, s.a.v.s, i njegovih iskušenja. U pećini su samo on i Ebu Bekr i kad njegov sahib gleda u mušrike i strahuje, on mu sa tolikim pouzdanjem odgovara:لا تحزن إن الله معنا). „Ne boj se Allah je s nama“!

Dakle, onaj ko želi Allaha sa sobom, onaj ko se Allaha boji u tajnosti {مَنْ خَشِيَ الرَّحْمَنَ بِالْغَيْبِ}(قّ: من الآية33).        taj ima najbolju zaštitu, duševno zadovoljstvo i nikad nije na gubitku.

Obzirom na geografski položaj, na političke (ne)prilike i konstelaciju odnosa, Bošnjaci bi morali imati Allaha sa sobom, jer im drugoga načina, da opstanu, nema. (Možda će Gospodar vaš uništiti vašeg neprijatelja i vas učiniti dominantnim na zemlji). {عَسَى رَبُّكُمْ أَنْ

 يُهْلِكَ عَدُوَّكُمْ وَيَسْتَخْلِفَكُمْ فِي الْأَرْضِ (الأعراف: من الآي129

Da završimo sa riječima Uzvišenog: „A oni koji se radi Nas trude, Mi ćemo im pokazati puteve, a Allah je zaista sa muhsinima“! Trud se ogleda u redovnim kntaktima sa Allahom kroz namaz, učenje Kur’ana, neprekidni zikr, dove, razmišljanje.

Allahu molimo te da nas učiniš muhsinima, koji znaju šta, kad i kako trebaju da rade. Amin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*