Pismo Medzlisa IZ Rudo imamu Hamzi Subasicu

N/R  gospodina hadži Hamze ef. Subašića

Poštovani,

Medžlis islamske zajednice Rudo Vas iskreno selami i iskazuje Vam svoje poštovanje.

Medžlis islamske zajednice Rudo spada u povratničke medžlise koje karakterizira vrlo slab odziv povratnika (starija populacija) za što veliku odgovornost snose državne institucije koje nisu stvorile uslove masovnijeg povratka (objekti, infrastruktura, radna mjesta itd.) dok je Islamska zajednica hvala Bogu izvršila svoju povjerenu dužnost te je obnovila skoro sve objekte (džamije, mektebe, imamske kuće itd.) pa tako i Medžlis islamske zajednice Rudo koji broji 8 džemata i to: Rudo, Sokolovići, Grivin, Setihovo, Omačina, Strmica, Strgačina i Međurječje.

Do sada smo obnovili 7 džamija: Kara Mustafe-paše Sokolovića u Rudom, Mehmed-paše Sokolovića u Sokolovićima, mekteb u Grivinu smo pretvorili u džamiju, džamiju u Ravnom Setihovu, Magribiju džamiju u Omačini, Bajrakli džamiju u Strmici i džamiju Avdage Nanića u Strgačini.

Ono što stoji pred nama u ovom dijelu jeste obnova 3 mekteba: Staro Rudo, Ustibar i Biševići, kao i jedina neobnovljena i neizgrađena džamija u selu Međurječje za čiju gradnju smo obezbijedili projekat, građevinsku dozvolu te formirali građevinski i džematski odbor.

Što se tiče članstva i članarine ona je simbolična. Imamo oko 390 članova od čega je 250 redovnih, a njih ukupno stotinjak živi na području cijelog medžlisa dok su ostali u Sarajevu i diljem svijeta.

Vjerski život se ogleda kroz redovno klanjanje džuma namaza. U džematima Rudo, Omačina, Strmica i Strgačina se klanja cijele godine, u ostalim periodično (džemat Grivin april-novembar, džemat Setihovo maj-august, džemat Sokolovići maj-oktobar). U ovim džamijama klanjaju studenti i honorarni imami u toku godine, dok čaršijsku džamiju Kara mustafa –paša Sokolović opslužuje profesor Halid ef. Fočo 2 dana sedmično (četvrtak i petak).

Zahvaljujući dobrim ljudima, vakifima, ove džamije su kao što vidite obnovljene, a zahvaljujući Vama i Vašim obećanjima naš Medžlis će po prvi put nakon završene agresije dobiti stalno zaposlenog imama. U našu čaršiju će se vratiti ahmedija nakon više od 20 godina i to će biti rezultat i našeg i Vašeg rada. Nadamo se da ćemo u tom imamu dobiti i koordinatora i nekoga ko će ne samo da predstavlja Islamsku zajednicu već i nekoga ko će i da vodi brigu kao jedini zaposleni imam u Medžlisu islamske zajednice Rudo.

Uz iskrene dove Allahu dž.š. da Vas nagradi za Vaš doprinos zahvaljujemo se na pomoći koju pružate i koju ćete pružati našem Medžlisu.

Mahsuz selam,                                                                                                                     Predsjednik  Medžlisa

Mustafa Bašić, prof.

 

1 mišljenje za “Pismo Medzlisa IZ Rudo imamu Hamzi Subasicu

  1. MasAllah da vam Allah podari snage i insAllah mogucnosti u daljem angazovanju za pomoc povratnicima u bilo koje podrucje BiH i na bilo koji nacin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*