Jedno od Allahovih obećanja

Jedno od Allahovih obećanja nalazimo u suri an-Nur (svjetlost). Život bez svjetlosti je nezamisliv! Baš u toj suri Allah nam daje jedno obećanje, koje nam ukazuje na način prevazilaženja ovosvjetskih iskušenja, spletki i tajnih planova onih koji odbijaju pokornost Allahu i hlepe za svojim ličnim interesima, strastima i nagonima. U ovom ajetu Allah kaže:

  وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِي الأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِينَهُمُ الَّذِي ارْتَضَى لَهُمْ وَلَيُبَدِّلَنَّهُم مِّنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْناً يَعْبُدُونَنِي لاَ يُشْرِكُونَ بِي شَيْئاً وَمَن كَفَرَ بَعْدَ ذَلِكَ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الفَاسِقُونَ   (55)   وَأَقِيمُوا الصَّلاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ   (56)   لاَ تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا مُعْجِزِينَ فِي الأَرْضِ وَمَأْوَاهُمُ النَّارُ وَلَبِئْسَ المَصِيرُ   (57)

Allah obećava onima od vas koji vjeruju i rade opštekorisna djela da će ih učiniti istinskim namjesnicima na Zemlji, kao što je učinio one prije njih, da će im učvrstiti i osnažiti vjeru sa kojom je On zadovoljan i da će im strah i neizvjesnost zamijeniti sigurnošću“!

Analizirajući ajet dolazimo do nekoliko zaključaka: a. Ovdje obećava Allah, a Njegova obećanja su istinita. b. Obećava istinskim vjernicima.  Obećava tri stvari:

  1. Namjesništvo na Zemlji. Dakle, vodeću ulogu u braku, u porodici, u džematu, užoj i široj zajednici. Koliko je ovo značajno jasno i nedvojbeno govori današnja kriza autoriteta, bilo u braku, porodici ili u društvu općenito.
  2. Snažan uticaj vjere u svakodnevnom životu u svim njegovim segmentima .
  3. Uspostavljanje sigurnosti umjesto straha, neizvjesnosti i zabrinutosti.

Pod kojim uvjetima će se ostvariti ova tri važna obećanja ili faktora u životu muslimana? Uvjet je jasan i nedvosmislen. IBADET! Ibadet je svrha postojanja čovjeka na Zemlji! (Džine i ljude sam stvorio isključivo da Mi čine ibadet)! A ibadet je sve ono što radimo a sa čim je Allah zadovoljan. Dakle, ibadet je ključ ovog Allahovog obećanja. Žele li današnji muslimani ostvariti gornje obećanje, oni svoj život moraju osmisliti i prožeti ibadetom. Moramo se, obzirom na naše današnje stanje, dobro zamisliti nad temom: Ibadet i njegova uloga u našem svakodnevnom životu. Jesmo li prihvatili svrhu koju je Allah postavio pri stvaranju insana na Zemlji?!

Dalje, u ajetu Allah imperativno naređuje uspostavljanje namaza, zekata, pokornost Poslaniku, da bi na kraju upozorio:“Ne mislite da su kafiri svemoćni na Zemlji (la ilahe illallah), njihovo boravište je vatra, a ružno li je to boravište“!

U ajetu je naređeno uspostavljanje namaza (aqimus-salate), dakle, odnosi se na pojedinca, na brak, na porodicu, na džemat, na društvo.

Razmislimo o težini slijedećeg ajeta:“ الَّذِينَ إِن مَّكَّنَّاهُمْ فِي الأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ المُنكَرِ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الأُمُورِ   (41)

Oni kojima damo imalo uticaja na Zemlji, uspostavljaju namaz, daju zekat, naređuju dobro, a odvraćaju od zla, a pred Allaha se konačno sve vraća“! Onima kojima damo imalo uticaja i mogućnosti na Zemlji, u kući, u braku, u porodici, u firmi, u džematu i društvu uopšte, šta trebaju najvažnije uraditi?! Uspostaviti namaz, zekat i izraditi mehanizam ili sistem potsticanja na dobro i spriječavanja zla!

Allah nas je jasno upozorio u suri Alu Imran:

  لَتُبْلَوُنَّ فِي أَمْوَالِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ وَلَتَسْمَعُنَّ مِنَ الَّذِينَ أُوتُوا الكِتَابَ مِن قَبْلِكُمْ وَمِنَ الَّذِينَ أَشْرَكُوا أَذًى كَثِيراً وَإِن تَصْبِرُوا وَتَتَّقُوا فَإِنَّ ذَلِكَ مِنْ عَزْمِ الأُمُورِ   (186)

Imat ćete iskušenja u svojim imecima i u životima, i slušat ćete od onih kojima je data knjiga prije vas i ateista velike uvrede, ali ako se (aktivno) strpite i budete čestiti, pa to je zaista znak odlučnosti i dostojanstva“! Kakva se kampanja, spletke, laži i neprijateljstva vode danas protiv islama i muslimana ne treba spominjati. Kako sve to prevazići? SABUR i ČESTITOST prema Allahu!

أَحَسِبَ النَّاسُ أَن يُتْرَكُوا أَن يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ * وَلَقَدْ فَتَنَّا الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ فَلَيَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذِينَ صَدَقُوا وَلَيَعْلَمَنَّ الْكَاذِبِينَ}23.

Misle li ljudi da će biti ostavljeni ako samo kažu „Mi vjerujemo“, a da neće biti stavljani na razne kušnje? Na kušnje smo stavljali i one prije njih, da bi Allah jasno pokazao iskrene i one koji su neiskreni“! (al-Ankabut). Dakle, neće biti dovoljno deklarisati se muslimanom, čovjek će morati dokazati da je razumio vjeru, dokazati da je razumio tewhid, da je razumio la ilahe illallah! Kako i u čemu? To je Allahov izbor i volja!

Opasna stvar je kad insan odbije prihvatiti islamski identitet koji mu je podario Allah. Taj identitet je privilegija vjernika! Zato su Poslanikovi upozorenje i konstatacija vrlo teški kad kaže:“ Ko se poistovjeti sa jednim narodom, njima i pripada“!

Razmislimo i o još jednom ajetu, pred kojim se možemo jasno odrediti i definisati:

مُّحَمَّدٌ رَّسُولُ اللَّهِ وَالَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاء عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاء بَيْنَهُمْ تَرَاهُمْ رُكَّعاً سُجَّداً يَبْتَغُونَ فَضْلاً مِّنَ اللَّهِ وَرِضْوَاناً سِيمَاهُمْ فِي وُجُوهِهِم مِّنْ أَثَرِ السُّجُودِ

Muhammed je Allahov poslanik! A oni koji su s njim, žestoki su prema kafirima, milostivi među sobom! Vidiš ih(!)stalno na ruku’u, na sedždi, žele Allahovu dobrotu i zadovoljstvo! Na njihovim licima vidni su tragovi sedžde“!

Molim Allaha da nam podari svijest da razmislimo o sebi i našem odnosu prema Allahu, prema islamu i prema životu uopšte. Amin.

1 mišljenje za “Jedno od Allahovih obećanja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*