Razmišljanja o suri Jusuf (II)

Glavne ličnosti sure Jusuf

Jusuf, a.s. je svakako glavna ličnost ove sure. Glavne poruke sure vezane su upravo za njega. U Kur'anu je spomenut 26 puta, i to 24 puta u samoj suri Jusuf, a po jednom u surama al-An'am i Gafir (Mu'min).

Allah ga spominje zajedno sa ostalim poslanicima u koje svaki musliman vjeruje, opisujući ga čistim, čestitim i odabranim. Ukazujući na njegovo časno porijeklu i porodičnu lozu, Poslanik, s.a.v.s, kaže:“Al-Karim b. al-Karim b. al-Karim b. al-Karim, sin Ja'kuba, b. Ishaka b. Ibrahima“!

Jusuf je u Kur'anu opisan i sa „as-Siddik“- iskreni, i jedan je od najpoznatijih poslanika iz Benu Israila.

Jusuf je Allahov odabrani i za poslanstvo pripremljeni rob (minel mukhlesin). Obdaren je direktno od Allaha sa mnogim odlikama, što je u njegovoj braći probudilo zavist, mržnju i odlučnost da ga likvidiraju.

Njegova umiljatost, privlačnost i obdarenost su uzrok očevoj ljubavi i pažnji prem njemu i očevoj tuzi kad ga (iz)gubi. Takva njegova ličnost je privukla pažnju vladara Egipta, koji ga uzima, odvodi kući i kaže svojoj ženi:“Ekrimi methwahu“! (Počasti ga lijepim boravkom, mozda će nam koristiti ili ćemo ga uzeti na mjesto djeteta)!

Njegova izvanredna ljepota, o kojoj Kur'an ne govori, već prepušta da o njoj govore događaji,  bila je uzrokom nemira srca vladareve žene, njene zaljubljenosti u njega i neuravnoteženosti zbog toga.

Njegovom izvanrednom pojavom zadivljene su i ostale žene do te mjere da su svoje ruke isposijecale!

Zadivljeni su i suzatvorenici, a kasnije i sam kralj Egipta.

Jusuf je nevino i bezazleno dijete, koje ne zna za zlobu. On jednostavno sjeda pred svog oca i bezazleno mu priča svoje snove, ne znajući koliko je to vrijedno i koliko će biti presudno u njegovom životu.

Takav biva bačen u jamu. Zašto? Šta je skrivio? Šta je skrivio Habil Kabilu? Što je iskren, čist, bezazlen?! U Ezopovoj basni se kaže kako je vuk s brda dozivao jagnje koje se igralo u dolini i kaže mu da će ga pojesti! Zašto? Jer mu muti vodu!!! Pa jagnje je dole, a vuk gore na brdu?!

Taj i takav Jusuf je izvađen iz provalije i prodat za nekoliko dirhema. To je bila cijena čovjeka u to vrijeme! Toliko je vrijedio čovjek u tom trenutku!

Iz provalije (jame) Jusuf dospijeva u sjaj vladareva dvora. U jami su bila iskušenja druge vrste, na dvoru je ovo teže!

Čestitost i odgovornost (emanet) su nove karakterne crte Jusufove ličnosti. (Draži mi je zatvor od onoga čemu me pozivaju)! „Allahu ako ne otkloniš od mene njihovu (žensku pohotu) i spletke, pokleknuću i biti jedan od džahila“!

I Jusuf je ljudsko biće, i on ima nagone i strasti, ali su one pod kontrolom! (I on bi prema njoj pošao da nije vidio dokaz svoga Gospodara).

Jusuf je pribran i uravnotežen, u stanju je da objasni domaćinu koji je iznenada bahnuo:“Ona je pokušala mene zavesti“!

Jusuf je svjesno saburli kad ulazi u zatvor. Svjesno koristi Allahov dar tumačenja snova u da'wetske svrhe.

Jusuf je dosljedan kad je istina u pitanju. Dosljedno tumači snove i govori istinu, iako je san jednog od zatvorenika ružan i poguban .

Od zatvorenika koji ostaje u životu traži da ga „spomene kod svoga gospodara“.  Objasni mu da sam nevin u zatvoru. Ko je ovdje gospodar?! Je li džaiz (dozvoljeno) tražiti pomoć od stvorenja pored Stvoritelja?!

Jusuf ne podliježe uticaju emocija! Ostaje dosljedan i u najtežim momentima.

Kada kralj traži da mu ga dovedu i da mu protumači snove, Jusuf ostaje saburli, pribran i uravnotežen. Izlazak na slobodu je golema stvar, ali dokazati nevinost i čistoću, još je veća.  Zato Jusuf ne žuri, već traži da se ukloni mrlja sa njegove ličnosti. Neko bi jedva čekao da izađe na slobodu. Tu Jusufovu vrlinu istakao je i poslanik Muhammed, s.a.v.s.

Skromnost je velika Jusufova osobina. Kad dolazi na položaj, on ostaje isti. „Gospodaru Ti si mi dao ovu vlast i poučio me tumačenju snova…“. Ta njegova skromnost izvire iz svijesti da možeš biti voljen, ali i bačen u jamu, možeš izaći iz jame u sjaj vladareva dvora, ali možeš zaglaviti u zatvor i napokon poslije zatvora doći na položaj. Jusuf uvijek ostaje isti, jer sve je relativno i prolazno. Povratak Allahu i odgovrnost su neminovani.

Jusuf ne skriva ono čime ga je Allah obdario. On je hafiz i alim, dakle, povjerljiv, odgovoran i sposoban za ono što zna raditi!

I mudrost je Jusufova osobina. To se najbolje vidi u njegovom ponašanju sa braćom, kad je od njih zatražio da mu dovedu mlađeg brata. Njegov 15-togodišnji plan izlaska iz krize.

Želja za činjenjem dobra drugima je takođe jedna od osobina Jusufa, a.s. Jusufovu vrlinu zvanu ihsan Allah  ističe na nekoliko mjesta u suri.

Spremnost za opraštanje drugima, bez obzira koliko su zlobni. Poslije svega što su mu napravili, on veliko dušno oprašta svojoj braći:“La tesribe alejkumul  jewm, jagfirullahu lekum“!

Bezgriješnost je u svojstva svih Allahovih poslanika, Jusufa takođe. Iznad svega toga on je as-Siddik!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*