Priželjkujući lejletul kadr i njene blagodati

„Tražite noć kadr u neparnim noćima zadnje trećine ramazana“!

Zašto se ne zna kad je tačno lejletul kadr?! Razlog tome je svađa, razdor i nesloga! Naime, jednom je Poslanik, s.a.v.s, izašao skrenuo pažnju ashabima da ga poslušaju, ali su se u tom trenutku dvojica muslimana međusobno prepirala i svađala, pa se Poslanik, s.a.v.s, vratio, da bi, kad je upitan zašto nije saopštio što je htio, odgovorio:“Htio sam vam kazati kad je lejletul kadr, međutim, zbog svađe one dvojice to mi je uskraćeno“!

I ove godine ramazan nije započeo u isti dan za sve muslimane. Zbog čega? Zato što to tako hoće šejtan. A ko je šejtan i ko je to u njegovoj službi, tj, ko odrađuje i sprovodi njegove zamisli?! U svakom slučaju, muslimanima je uskraćena informacija od velikog značaja i važnosti. Zamislimo, ta dva zavađena insana su sebeb (uzrok) da sve generacije Poslanikova ummeta ostanu bez tako važne informacije i saznanja! S druge strane, zamislimo koja je odgovornost onih koji  i pored savremenih naučno tehničkih dostignuća nisu u stanju ustanoviti zajednički dan posta i zajednički dan njegova završetka. Ubjeđen sam, da bi na pitanje da li žele jedinstvo umeta, bez imalo razmišljanja, kazali da ga apsolutno žele!? Nejse, mišljenja smo da zadnju trećinu ramazana treba svaku noć, svejedno parnu ili neparnu, provesti u maksimalnom ibadetu, nadajući se da će uz Allahovu milost i pomoć jedna od tih noći biti upravo Lejletul kadr!

  1. Hadis kaže:“Ko lejletel kadr provede na kijamu (u namazu) sa potpunim ubjeđenjem i očekujući nagradu od Allaha, biće mu oprošteni grijesi koje je do tad počinio“! Dakle, ima šansu da postene bezgriješan. Šejtanu to nije u interesu, jer gubi vlast, kontrolu i uticaj nad bezgriješnima.
  2. Ta noć je odabrana za početak objave Kur'ana, koji započinje sa „uči, čitaj sa imenom Gospodara tvoga“! Znači musliman bi se trebao ozbiljno i suštinski sresti sa Allahovom porukom, a taj susret znači dobiti ponos, snagu, dostojanstvo i promijeniti svijest o sebi i svemu ostalom. Šejtanu i njegovim službama ni to nije u interesu.
  3. Aktivnost i ibadet u toj noći je vrijednija od hiljadu mjeseci, što iznosi preko 83 godine. Dakle, ono što bi insan radio preko 83 godine, može ostvariti samo za jednu noć! Koja je to milost prema Poslanikovome, s.a.v.s, ummetu, ali ….ni to nije u interesu šejtana i njegovih sluga.
  4. Zašto „noć kadra“?! Kader znači Allahovo određenje. Postoji ono što je određeno i zapisano u EZELU, u Lawhi mahfuzu i to je opšte Allahovo određenje, zatim postoji ono što se određuje u toku godine (baš u lejletil kadr) i postoji ono što se određuje svakodnevno. („Svakog dana On nešto određuje“- ar-Rahman 29). Može li insan sudjelovati u određivanju i kako?! Naravno, čestit vjernik sebi neće dozvoliti da se o njemu donose odluke bez njega. Nemaran hoće. Vjernik će svojom skrušenom i iskrenom dovom moliti Allaha da khajr određenje učvrsti, a što nije khajr preinači i upiše u divan sretnih i zadovoljnih. Kadr ima značenje i određene mjere i tjeskobe. Naime, tu noć sa nebesa na Zemlju toliko meleka silazi sa Džibrilom da Zemlja postaje tijesna usljed njihova prisustva. Kadr ima i značenje ponosa, dostojanstva, snage i ugleda. Ni to šejtanu i njegovim slugama ne ide u prilog.
  5. S toga se postavlja kur'ansko pitanjei to u drugom licu:“A znaš li ti šta je lejletul kadr“?! Zamislimo nemarna insana koji te noći (u noći odlučivanja) spava ili se nalazi na pogrešnom mjestu sa pogrešnim društvom, a baš te noći bude mu određivan edžel?! Na drugoj strani čestiti vjernik predano u dovi moli Gospodara:“Allahu moj, ako mi u ovoj noći odrediš edžel pa ne dočekam sljedeći ramazan, molim Te učini da se to desi sa dinom i imanom“! Koja je to razlika?! Molimo Allaha da budemo od onih koji će biti obasjani lejletul kadarskom milošću i upisani u divan sretnih koji neće imati straha i ni za čim neće tugovati. Amin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*