Kurban – izraz pokornosti i spremnost na žrtvu

Da bi smo razumjeli šta je to kurban i koji je njegov smisao, moramo čitati Kur'an, ali čitati ga sa razumijevanjem i promišljanjem. Poslanik, s.a.v.s, je rekao:“Čitajte Kur'an, jer će on biti zauzimač na Sudnjem danu onima koji budu s njim i po njemu živjeli“! Pored toga što nam nudi platformu za razmišljanje i iznalaženje rješenja, Kur'an će nas braniti na  Sudnjem danu! Kad volimo Kur'an i kad ga razumije(va)mo, on nas renovira i čisti iznutra i dovodi u red naše odnose sa okolinom.

Dakle, da bi smo razumijeli svrhu i značaj kurbana u našem životu, Kur'an nam nudi svoje prvo kazivanje namjenjeno čitavom čovječanstvu. To je inače prvi događaj u historiji čovječanstva. Kazivanje o Kabilu i Habilu. Šta nam to nudi kazivanje o ovom važnom događaju? To kazivanje zabilježeno je u suri al-Maidah, od 27. do 32. Ajeta.

” واتل عليهم نبأ ابني آدم بالحق إذ قربا قربانا فتقبل من أحدهما ولم يتقبل من الآخر قال لأقتلنك قال إنما يتقبل الله من المتقين”. …

Verkünde ihnen wahrheitsgemäß die Geschichte von den zwei Söhnen Adams, wie sie beide ein Opfer darbrachten, und es ward angenommen von dem einen von ihnen und ward nicht angenommen von dem andern. Da sprach dieser: «Wahrhaftig, ich schlage dich tot.» Jener erwiderte: «Allah nimmt nur an von den Gottesfürchtigen“.

Osluhnimo s pažnjom ovaj ajet i zvuk ovih deset qaf harfova. Nije ovo poruka samo muslimanima, već čitavom čovječanstvu! Dakle, muslimani, Kur'an nije samo vaš monopol! Ovo je pravo svakog čovjeka! Zar može insan ne biti ponosan što slijedi Knjigu koja počinje sa al-hamdu lillahi rabbil alamin, a završava Kul a'uzu bi rabbin-nas …..minel džinneti van-nas! Rabun-nas – Gospodar ljudi!

Prvo neprijateljstvo u historiji – među braćom!

Allah kaže Poslaniku,s.a.v.s,:“Kazuj im događaj o dva Ademova sina“! Kome? Tvome ummetu Muhammede i čitavom čovječanstvu! Da znaju gdje i kako nastaje problem!

Tada je na Zemlji živjelo šest osoba, a danas šest milijardi! Zemlju su nastanjivali otac, majka, dva sina i dvije kćeri. Šta se dešava?

–          Kazivanje o rodbinskoj vezi koja se najednom kida!

–          Porodica gubi osjećaj o krvnoj vezi. Nastaje svađa i na kraju ubistvo zbog imetka!

–          Braća prestaju biti braća poslije smrti oca.

–          Proljeva se krv na Zemlji.

–          Ljudska duša grca u problemima i bolestima, zapuštena, zamire!

Dakle, kazivanje iz prošlosti koje traje neprekidno, stalno se ponavlja. Iz nje izvlačimo tri pouke:

–          Čuvajmo rodbinske veze.

–          Čuvajmo red na Zemlji.

–          Čuvajmo se proljevanja krvi, posebno rodbinske, bratske.

–          Spoznaj sebe. Ko si ti? Otkuda dolaziš i kuda ideš?

Šest je bolesti koje pogađaju ljudsku dušu! Oholost, zavidnost, škrtost, pohlepa, inad i ljutnja. Koga pogodi jedna od ovih bolesti, dosta mu je, i njemu i društvu u kojem se nalazi.

Ako si imun na ove bolesti, čini zadovoljno sedždu Allahu i zahvaljuj Mu! Imaš dušu spremnu za džennetske perivoje. Upoznaj sebe. Gledaj se u ogledalo. Koliko se žena ogleda, dogoni, šminka i uljepšava.  Kad je zadovoljna sa izgledom, odmakne se od ogledala i ide dalje puna (samo)pouzdanja.

Znaš sve modele auta i njihove karakteristike, a znaš li opisati sebe i svoju dušu? Nosiš li smirenu, ili dušu koja te stalno kori, ili koja te zlu poziva? Ako ti je duša bolesna, tražiš li joj lijeka? Da se vratimo kazivanju!

Prvi otac i prva majka

Kakvo kazivanje za porodicu čije su veze davno pokidane, za porodicu u kojoj je nestalo oca, a sinovi odmah poveli rat za nasljedstvo, razdijelili se i otišli daleko jedni od drugih!

Glavni likovi ovog kazivanja su šest osoba: otac, majka, dva sina i dvije kćeri. Otac je Adem ito prvi otac na Zemlji. Nije znao šta je to očinstvo. U džennetu nije rađao, tek je dobio djecu na Zemlji, gdje treba biti khalifa! Život u džennetu i život na Zemlji. Na Zemlji (!)doživljava iskušenje!

Hava je prva trudnica na Zemlji i prva majka. Prije nije osjetila majčinstvo. Drugog muškarca osim Adema nije znala! Zato ga je voljela i živjela s njim dijeljeći s njim i dobro i ružno, slatko i gorko. S njim je zajedno doživjela pad iz dženneta, sa vrhunca i krenula ponovu u njegovo osvajanje.

Djeca Kabil i Habil

Kabil je stariji, a Habil mlađi. Prije njih nije bilo djece na Zemlji. Razlika između Kabila i Habila je razlika između zla i dobra! Između sile i mudrosti. Između oholosti i skromnosti.

Kćeri

Prve dvije djevojke na Zemlji. Dvije mlade, koje doživljavaju brak! Ko će s kim u brak?

Kur'an ne zalazi u detalje! Ne nudi uvjek gotova rješenja. Ovdje naziremo nekoliko važnih momenata:

Da bi problem bio rješen treba testirati predanost Allahu, iskrenost u nijjetu, pokornost i spremnost na žrtvu, ustupak i odricanje. Treba izvršiti kurban. A kurban znači približavanje. Oba sina su učinili kurban, pa je od jednog primljen, a od drugog nije! Zašto? „Allah prima samo od čestitih i iskrenih“!

Do Allaha neće doći ni meso ni krvu, ali će do Njega doći vaša čestitost i iskrenost“!

Kabil ima druge poglede, druge, svoje kriterije i dešava se ubistvo, potom kajanje, nemoć i ovisnost o znanju jedne vrane ili gavrana, zatim ukop mrtvog brata. Je li tu kraj? Tek muke nastaju!

Kur'an ne kazuje osjećaje oca Adema i majke Have. Osjećaj i bol dviju sestara. To ostavlja našoj mašti.

Kad i kako nastaju bolesti?

Ovaj događaj ima svoje historijske korjene još na nebesima, prije silaska Adema i Have na Zemlju. Pet je momenata iz dženneta koji su povezani sa onim što će se desiti na Zemlji između Kabila i Habila.

  1. Kad tvoj Gospodar reče melekima, Ja ću na Zemlji postaviti namjesnika“! Namjesnik na Zemlji, odgovoran za red i sklad. Tu nastaje prva bolest. Zavidnost.  Iblisova je logika: zašto baš ti, što nisam JA? Šta si ti bolji od mene? On ima svoje kriterije!
  2. Poslanik, s.a.v.s, kaže:“Kad je Allah stvorio stvorenja, maternica(rodbinska vrpca)se zakačila za Prijesto i rekla:“Gospodaru moj, tražim na ovom časnom mjestu utočište od kidanja rodbinske veze“, a Allah joj odgovori:“Jesi li zadovljna time što Ću spajati ko tebe spoji, a kidati ko tebe bude kidao“? Ona na to odgovori:“Zadovoljna sam Gospodaru moj. E pa eto ti, reče Allah“.  Adem je vidio kako je važna rodbinska veza.
  3. „Kad tvoj Gospodar reče melekima:-učinite sedždu Ademu“, oni je učiniše osim Iblisa“! Allah ga je upita zašto nije učinio sedždu, a on odgovara svojim rezonom:“Ja sam bolji od njega“! I tu nastaje druga bolest poslije zavidnosti, a to je OHOLOST! I umjesto da se pokaje, Iblis ustrajava u zavođenju Ademovih potomaka sve do kijametskog dana i dobija još jednu bolest, a to je INAD!
  4. Stablo kao neodoljiv izazov. Iblis zavodi time što ukazuje na stablo vječnosti i trajnog imetka. Tu nastaje bolest zvana POHLEPA! Iako je Adem imao sva stabla u džennetu na raspolaganju, eto baš mu je to zanimljivo sa kojim Allah nije zadovoljan!
  5. I kad je okusio, probao i zadovoljio strast, naravno Allah je ljut, usljed čega Adem i Hava izbezumljeno trče, a Allah ih doziva i pita:“Ademe, misliš li Mi to umaći“? Adem pokajnički odgovara:“Ne Allahu, stid me je“! Adem se je pokajao, Allah mu je primio pokajanje, ali njegov plač zbog grijeha nije prestao! Allah mu poručuje:“O Ademe, ne budi tužan zbog mojih oštrih riječi “izlazi iz njega“, jer Ja sam džennet za tebe stvorio, nego spusti se na Zemlju i (po)sij sjeme takvaluka, a kad poželiš džennet, Ja ću te uvestu u njega! Ademe, ako bih tebe i sinove tvoje ostavio bez grijeha, pa koga bih onda milošću svojom obasuo, a Ja sam onaj koji neizmjerno prašta i koji je samilostan! Ademe, u džennetu si mi ulazi kao vladar vladaru, a danas ćeš mi se obraćati kao rob svome Gospodaru, jer Mi je to draže. Ademe, grijeh posle koga ćeš Mi doći ponizan, draži Mi je od pokornosti u kojoj si licemjeran prema Meni! O Ademe, jecaj griješnika koji se kaje,  Meni je draži od tesbiha oholih pobožnjaka“!

Postoji još jedna kur'anska drama koja govori o kurbanu. Ibrahim je otac, Ismail sin. Otac polaže ispit imana! Treba sina učiniti kurbanom! Može li to otac i šta će reći sin?! O tome u sljedećoj khutba, inša Allah, a sve ovo zaokružićemo najkraćom surom u Kur'anu, surom al-Kawthar i zadovoljno i revnosno slijediti sunnet. U potpunosti se predati Allahu, biti Mu pokoran i time je život pravilno shvaćen.

Mi smo ti zaista mnogo dobra dali, zato se moli svome Gospodaru i žrtvuj kurban, i tvoj neprijatelj je bez uspjeha“!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*