Mi i naš odnos prema Resulu

Mi smo u mjesecu rabi'ul evvelu! U ovom mjesecu je rođen naš poslanik! Kako ćemo to obilježiti? Ili, kako to obilježavamo u našoj svakodnevnici?! Hoćemo li i dalje ceremonijalno „trljati“ po mevludima, a naša realnost ne može biti jadnija i teža? Hoćemo li i dalje na dan mevluda vaziti o Poslaniku, a naši odnosi ne mogu biti gori?! Ne, o Resulu ne treba govoriti, njega treba oponašati i slijediti u svakodnevnici i u svakoj prilici. O Resulu govore orjentalisti i drugi, koji ga ne mogu doživjeti! Oni koji ga iz neznanja mrze i nastoje što ružnijim prikazati.

„Jedne prilike je Resul rekao svojim ashabima:“Kako bih volio vidjeti svoju braću“. Ashabi začuđeno rekoše:“Allahov poslaniče, pa mi smo tvoja braća“! Na to im Resul odgovori:“Ne, vi ste moji ashabi, a braća su mi oni koji će u me vjerovati, a nisu me vidjeli“!

Kad god razmislim o ovome hadisu, uvijek mi se iznova koža naježi, a emocije prosto nahrupe. Nas koji ga nismo vidjeli, a vjerujemo ga i slijedimo, Resul naziva svojom braćom i jedva čeka da nas vidi!

Ili, jedna od zadnjih poruka Resula nama:“Nemojte mi ocrniti obraz na Sudnjemu danu“!!

U Poslaniku, sallallahu ‘alejhi ve sellem, mu'mini (vjernici) imaju najljepši uzor, a njegova djela i riječi nikada nisu dolazila u kontradikciju. U tom pogledu kaže Allah, dželle še'nuhu, u 21. ajetu Sure Al-Ahzab:

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا

       Vi u Allahovu Poslaniku imate nejljepši uzor, za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje. Da li i mi slijedimo sunnet Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem,  i da li se nadamo Allahovoj, subhanehu ve te'ala, milosti i nagradi? Kako smo uredili naše živote i da li je islam naš put ili smo sebi uzeli druge puteve za smisao života na dunjaluku? Je li nam zaista Resul uzor? U svakodnevnom životu, u braku, u porodičnim, džematskim, mahalskim, poslovnim, bratskim i drugim odnosima? Ako jeste, zašto nam je stanje takvo kakvo jeste? Kad zapjenimo jedni na druge, kad ogovaramo, kad lažemo, kad spletkarimo, kad podmećemo noge, kad se radujemo tuđem zlu, kad činimo zulum, šta je tad sa sunnetom?!

Allah, dželle še'nuhu, u posljednja dva ajeta Sure Et-Tevbe, govori o nekim od osobina našeg Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, pa kaže:

لَقَدْ جَاءَكُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُمْ بِالْمُؤْمِنِينَ رَءُوفٌ رَحِيمٌ(128) فَإِنْ تَوَلَّوْا فَقُلْ حَسْبِي اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ(129)  

Došao vam je Poslanik, jedan od vas, teško mu je što ćete na muke udarati, jedva čeka da pravim putem pođete, a prema vjernicima je blag i milostiv.(128) A ako oni glave okrenu, ti reci: “Meni je dovoljan Allah, nema boga osim Njega; samo se uzdam u Njega, On je Gospodar svemira velikog.(129)

Poslanik vjernicima mora biti preči od svega!

قال الله تعالى {قُلْ إِن كَانَ آبَاؤُكُمْ وَأَبْنَآؤُكُمْ وَإِخْوَانُكُمْ وَأَزْوَاجُكُمْ وَعَشِيرَتُكُمْ وَأَمْوَالٌ اقْتَرَفْتُمُوهَا وَتِجَارَةٌ تَخْشَوْنَ كَسَادَهَا وَمَسَاكِنُ تَرْضَوْنَهَا أَحَبَّ إِلَيْكُم مِّنَ اللّهِ وَرَسُولِهِ وَجِهَادٍ فِي سَبِيلِهِ فَتَرَبَّصُواْ حَتَّى يَأْتِيَ اللّهُ بِأَمْرِهِ وَاللّهُ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ }التوبة24،

„Reci, ako su vam roditelji, djeca, braća, bračni partneri, rodbina, imovina koju stičete, trgovina za čiju rentabilnost strahujete, i stanovi u kojima se ugodno osjećate, ako vam je sve to draže od Allaha, Njegova resula i borbe na Njegovome putu, onda sačekajte dok ne dođe Allahov emer, a Allah griješnike neće uputiti“!

وقال صلى الله عليه وسلم ( لا يؤمن أحدكم حتى أكون أحب إليه من ولده ووالده والناس أجمعين) رواه البخاري .

Resul nam je jasno poručio:“Niko od vas neće u potpunosti vjerovati sve dok mu ja ne budem draži od djeteta, roditelja i svih ljudi“! Hoćemo li se preispitati? Izvagati? Testirati?

Je li nam svjedno kad se pojavi karikatutura našeg Poslanika i kroz nju pokaže sva divljačka mržnja i prijezir? Allah nas je upozorio na to da će biti raznih uvreda, provokacija i omalovažavanja: لَتُبْلَوُنَّ فِي أَمْوَالِكُمْ وَأَنْفُسِكُمْ وَلَتَسْمَعُنَّ مِنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ مِنْ قَبْلِكُمْ وَمِنَ الَّذِينَ أَشْرَكُوا أَذًى كَثِيرًا وَإِنْ تَصْبِرُوا وَتَتَّقُوا فَإِنَّ ذَلِكَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ

Imaćete iskušenja u vašim imecima, životima i slušat ćete razne i teške uvrede od onih kojima je data knjiga prije vas i od ateista i mušrika, ali ako budete strpljivi i čestiti, to je odraz dostojanstva“.

Da li smo se ikad zapitali kako će Allah reagirati na uvrede svoga miljenika i laži o njemu? Da li Mu je svejedno? „Ko uvrijedi moga miljenika, Ja mu objavljujem rat“! Ovo Allah kaže za svoga običnog roba miljenika, a šta kad je u pitanju posljednji Poslanik?!  Zar nam katastrofe i krize ne odašilju jasne poruke?

Gdje su Ebu Džehl, Abdullah b. Ubejj, gdje su svi ostali koji su vrijeđali Poslanika? Kako su završili i po čemu se spominju? Kako i koliko se spominje Poslanik?

Kakva je naša uloga?

  1. Iskreno i potpuno vjerovati u Poslanika i slijediti i primjenjivati njegov sunnet. U svakom momentu i svim segmentima života.

قال تعالى: {وما آتاكم الرسول فخذوه وما نهاكم عنه فانتهوا}.

„Ono što vam Resul dadne, to prihvatite, a ono od čega vas odvrati, toga se klonite“!

وقال تعالى : {وَإِن تُطِيعُوهُ تَهْتَدُوا }

„Ako budete pokorni, imat ćete jasnu orjentaciju“!

وقال تعالى : {مَّنْ يُطِعِ الرَّسُولَ فَقَدْ أَطَاعَ اللّهَ وَمَن تَوَلَّى فَمَا أَرْسَلْنَاكَ عَلَيْهِمْ حَفِيظاً }النساء80

„Ko je pokoran Resulu, on je pokoran i Allahu“!

{قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ }آل عمران31.

„Reci, ako vi volite Allaha, onda slijedite mene, Allah će vas voljeti i oprostiti vam grijehe. Allah uistinu oprašta i molistiv je“!

  1. Odgajati generacije da vjeruju, vole i slijede svog Poslanika, stvarnog historijskog lika i tako imaju zadovoljan, sretan i hajirli život, a ne da se stide sebe, svog identiteta i stenju pod teretom sopstvenih životnih kompleksa manje vrijednosti.
  2. Da gradimo svoje međusobne odnose po uzoru na odnose ashaba, Poslanikovih učenika i istinskih sljedbenika. Da smo blagi, vrući, tolerantni i iskreni jedni prema drugima.

   „ Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima; a da si osoran i grub, razbježali bi se od tebe. Zato im praštaj i moli da im bude oprošteno i dogovaraj se s’ njima! A kada se odlučiš, onda se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega“!

Resul, s.a.v.s, veli da će Allah u svoj hlad uzeti mladića koji je nastao i odrasta u pokornosti Allahu. Obilježimo rođenje Resula pitanjem šta je sa našim sinovima i kćerima, kome su pokorni, šta rade, kako izgledaju, s kime se druže, vole li Allaha, Kur'an, poslanika, vjernike?!

U svoj hlad Allah će uzeti i čovjeka koji vjernički odoli zavođenju izazovne žene. Na rođendan Resula upitajmo se da li naše kćeri svojim načinom odijevanja i ponašanjem nekoga navode na grijeh?! Da li su naši sinovi odgojeni da nadiđu svoje strasti i nagone i kažu riječi Jusufa, a.s,:“Ja se bojim Allaha“!

Allah će u svoj hlad uzeti i dvojicu koji se vole i druže radi i u ime Allaha. Dakle, uspostavljaju, održavaju, šire i njeguju islamsko brastvo. Resul je odgojio ashabe, ashabi tabi'ine, a oni generacije koje su došle iza njih, a mi? Da li mi odgajamo? Ima li među nama islamskoga brastva?! To su pitanja koja konačno moramo sebi postaviti. Ne samo na dan mevluda!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*