Gnjev, frustracije i novinarski fijasko Senada Hadžifejzovića

YouTube Preview Image

To da je Senad Hadžifejzović vrstan novinar, voditelj, urednik i da zna raditi svoj posao je neosporna činjenica, međutim ono što smo imali priliku izravno čuti iz njegovih usta u subotu u njegovom Centralnom dnevniku je pravo iznenađenje i neprofesionalan gest, te izraz njegove lične isfrustriranosti, što je ispod nivoa novinara i voditelja njegovog profila. Nije to bilo ni pametno, ni taktički mudro, ni hrabro i na kraju krajeva ni potrebno. Moglo je drukčije i efikasnije. Naravno, političare treba prozivati i kritizirati za (ne)učinjeno, za zloupotrebu položaja, za otuđivanje društvene imovine, za rasipanje narodnog novca  i još mnogo toga, ali se zna šta je u svemu tome dopušteno, a šta nije. Nazvati političare „kurvinim sinovima“ je jezik ulice, znak primitivizma i odraz nekulture, s jedne, te rezultat nekog posebnog bijesa i potrebe izliva neshvatljivoga gnjeva, s druge strane, pogotovu u kontekstu napada i navodnog sprječavanja reklamiranja i uskraćivanja kredita FACE TV-u! Šteta za novinarstvo! Zar je hrabrost i mudrost nekoga nazvati „kurvinim sinovima“, bez obzira o kakvim se osobama radi?! U ovakvoj zemlji, eto, izgleda sve može-bez posljedica! Prilikom svoje posljednje posjete Njemačkoj zamoljen da prokomentariše tadašnje stanje u našoj zemlji, Nedžad Ibrišimović je rekao:“ U Bosni trenutno u svim društvenim segmentima vlada pravo razbojništvo“!

Kao vjernik odmah sam pomislio na majke tih političara koje su jadne ni krive ni dužne, pogotovu što neke nisu ni žive da bi se osjećale uvrijeđenim ili pak mogle pokrenuti neki ovodunjalučki postupak za zaštitu časti i dostojanstva. O majkama se radi, dragi Senade, koje nemaju ništa sa ovdašnjom politikom koju ti nazivaš k….m!

Nisam brojao niti to želim (imam pametnija posla) koliko je puta Senad Hadžifejzović ponovio „JA sam….Ja sam….Ja sam…… JA pa JA, što jasno ukazuje na to koliko je naglašena i povrijeđena njegova sujeta, koliko je isfrustriran i revoltiran. Uostalom, kad pošteni gledalac pogleda njegov studio vidjeće, iz svoje perspektive, da je njegova stolica bar za deset cm visočija od stolice predviđene za gosta, bez obzira o kakvom se gostu radi. Poruka je jasna: „da se zna ko je ovdje šef“! Kod muslimana, a posebno u kraju odakle potiče sam Senad musafir ima poseban tretman.

Ono što je mene kao vjernika uvrijedilo i preko čega ne mogu olahko prijeći, je Senadovo dovođenje islamskih vrijednosti u kontekst svakodnevne prljave politike, koju i sam naziva k….m! S kojim pravom?! Nije da Senad ne zna pravilno izgovoriti pojam Allah (sa dva l), ta to je on pokazao u ramazanskim programima, a i bio je na hadžu i napravio lijepu reportažu sa toga časnog putovanja, međutim, poput svog, kako sam nedavno reče, profesora Besima Spahića, potrudio se da taj pojam izgovori tako siromašno i ovlaš sa jednim slovom l, a zatim da u taj prljavi kontekst dovede i džumu i sl. To da Senad ima kompleks niže vrijednosti, posebno u pogledu vjere kojoj pripada, pokazao je i prije nekoliko godina prilikom emitovanja jednog TV priloga iz Travnika, kad su se tokom emitovanja s travničkih munara začuli ezani, time što se izvinuo gledaocima riječima „izvinite ovo nije bilo namjerno“!? Nakon toga ga je uživo u program nazvao jedan gledalac iz Švicarske i doslovno rekao:“Senade, brzo, sigurno i bezobzirno trošiš kredibilitet koji si stekao“!

Želim potsjetiti Senada na dane kad je prilično izgubljeno i beznadežno sa svojom knigom „Rat uživo“ispod pasuha, hodao po Njemačkoj od džemata do džemata, boreći se za svoju golu egzistenciju. Morao je iz toga naučiti nužne životne lekcije, ako nije, onda je to njegov osobni poraz i zasigurno slijedi popravni ispit. Tada sam mu savjetovao da napravi neovisnu TV, jer on to zna, a nama je nasušna potreba. Nejse.

U svom dnevniku Senad spominje trač, laži, podmetanja i slično, a ustvari mnogo toga što je sam izrekao spada u trač najgore vrste i onu zadrtu mahalsku terminologiju. Za mene je ovdje objektivno, odgovorno i profesionalno novinarstvo degradirano. Senad to zna mnogo bolje i odgovornije. Pod uvjetom da ne podliježe emocijama i sopstvenim frustracijama.

Malo je providno i degutantno to što Senad spominje ponuđene i odbijene milione za nečiji  TV projekat. Ako neko traži da mu napraviš TV i plaća taj posao, šta je tu sporno, šta je nelegitimno?! Zašto nebi uzeo?! Isto što bi neko nekom napravio WEB SITE, napravi i naplati. Zato je ta priča više nego šuplja, pogotovu kad je u pitanju, ako je tačna ta informacija, Senadova nezavidna finasijska situacija i nemoć plaćanja kirije u Bosmalu i isplaćivanja radnog osoblja za pošteno odrađene poslove.

Ono što je posebno indikativno, Senad se okomio isključivo na „bošnjačke stranke i njihove ljude, te njihov baliluk“, dok su srpske i hrvatske stranke prema FACE TV-u umjerenei haman korektne.  Aferim Senade! Aferim ti i za dvosatni intervju u kojem si omogućio ratnim zločincima, a posebno najvećem izdajniku Fikretu Abdiću da istrese svo svoje smeće koje nigdje nije imao istresti osim na tvojoj TV. Isto tako ustupljeni prostor i vrijeme „faraonu od Gusinja“ da kroz jedan takav medij kakav je FACE TV, pored svojih medija,  izriče najgoru vrstu svoje provincijalističke demagogije i izluđuje ionako izluđen bošnjački narod. Hrabro i mudro nema šta. Pogotovu prema poštenim gledaocima! Pitanje je samo koja je bila cijena?! Kao što se svjestan insan pita koja je cijena tvoje subotnje isfrustriranosti i izliva gnjeva?! Možda si mudro i hrabro, poput mnogih političkih lešinara, skontao da je sad (!) vrijeme za medijski lov u mutnim bosanskim vodama! Jer od svega što se dešava trenutno u Bosni može se napraviti unosna i korisna medijska priča. Za svoju dobru reklamu. U nedostatku drugih.

Na kraju očekujem da će Senad kao iskusan novinar sa istančanim i prefinjenim novinarskim instinktom svoj subotnji fijasko pomno i objektivno, bez naboja emocija i frustracija analizirati i razumjeti kao svoj sopstveni nespretno postignuti autogol. Posebno u sredini u kojoj se uspjeh teško podnosi i još teže oprašta i pogotovu ako se nastoji biti neovisan i slobodan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*